Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 Ιουνίου 01, 2023

Θεραπείες που παρέχονται σε νευρολογικά περιστατικά.

Το φυσικοθεραπευτήριο είναι το μόνο εξειδικευμένο κέντρο φυσιοθεραπείας στα νευρολογικά ενήλικα περιστατικά στη περιοχή της Καβάλας. Αυτό στηρίζεται στην εις βάθος γνώση της περιοχής της νευρολογίας που αποκτήθηκε στην μετά διετίες εκπαίδευση στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας καθώς και στην εσαεί παρακολούθηση των εξελίξεων της έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Εδώ, θα αναφερθούν κάποιες απο τις τεχνολογίες που διαθέτει το φυσικοθεραπευτήριο. Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που δεν αναφέρονται εδώ για λόγους έκτασης και έχουν να κάνουν με επιπλέον τεχνολογίες (π.χ. τύπου εικονικής πραγματικότητας, ιδιοδεκτικότητας, ισορροπίας κ.α.) ή επανεκμάθηση (π.χ. τοποθέτηση ασθενή, εκπαίδευση δραστηριοτήτων κ.α.) τα οποία καλό θα είναι να τα γνωρίσετε με το να έρθετε απο κοντά.

Το φυσικοθεραπευτήριο παρέχει κατ' οίκον θεραπείες όπου παρέχεται αναπνευστική φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συμβουλευτική και εκπαίδευση σε ανώτερα στάδια του λειτουργικού επιπέδου (στάδια που ασθενής είναι τελείος αυτόνομος με το χαμηλότερο να είναι η ύπτια στο κρεβάτι και το μέγιστο να είναι μέχρι π.χ. και το ανέβασμα/κατέβασμα σκάλες). Πέραν αυτού, στο φυσικοθεραπευτήριο παρέχονται:
                                      Î‘ποτέλεσμα εικόνας για TDCS
Διακρανιακός ερεθισμός εγκεφάλου (TDCS)

 Διακρανιακός ερεθισμός εγκεφάλου είναι μία νέα τεχνική, μη επεμβατική που χρησιμοποιεί ασθενές ρεύμα που εφαρμόζεται στο κρανίο και προκαλεί διέγερση του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στον κινητικό φλοιό δηλαδή την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις κινήσεις του σώματός μας.

Η τεχνική είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες.
Συνήθως ο ασθενής αισθάνεται ένα γαργαλητό στο σημείο επαφής των ηλεκτροδίων.

Μελέτες από:

την Ιατρική Σχολή του Harvard
το Πανεπιστήμιο του Michigan
τo City Collеge της Νέας Υόρκης
την Πανεπιστημιακή κλινική του Βερολίνου
και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου, δείχνουν σημαντική βελτίωση της κινητικής λειτουργίας του ασθενή και κατ επέκταση  της αποκατάσταση του.

Πως λειτουργεί;

Ο Διακρανιακός ερεθισμός εγκεφάλου προκαλεί διέγερση στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου και δευτερογενώς διεγείρει την ''καλή'' νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα αναστέλλει τη ''κακή'' νευροπλαστικότητα (mal-adaptive neuroplasticity) που είναι η βασική λειτουργία στην οποία στηρίζεται η νευροαποκατάσταση.

Η συμβολή, της καινοτόμας  θεραπευτικής μεθόδου του διακρανιακού ερεθισμού του εγκεφάλου στην αποκατάσταση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει αξιολογηθεί ως ιδιαιτέρως σημαντική.

Μελέτες έδειξαν επίσης την χρησιμότητα της μεθόδου στην αντιμετώπιση της αφασίας που προκαλείται από το ΑΕΕ δηλαδή στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει ή να κατανοήσει τον προφορικό και το γραπτό λόγο αλλά και στην κατάθλιψη, τις διαταραχές συμπεριφοράς και την ημιανοψία, καταστάσεις που προκαλεί επίσης το ΑΕΕ.

Τα πεδία εφαρμογής της μεθόδου του διακρανιακού ερεθισμού του εγκεφάλου διαρκώς διευρύνονται και οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.
Βάδιση με ανάρτηση σωματικού βάρους

Ιδανικό για επανεκπαίδευση βάδισης σε νευρολογικά περιστατικά. Ένας ιμάντας στηρίζει το σώμα του ασθενούς και ο θεραπευτής υποβοηθάει την επανεκπαίδευση βάδισης με εξωτερικά συγκεκριμένα ερεθίσματα.
Ορθοστάτης
Στηρίζει τους ασθενείς σε όρθια θέση για επανεκπαίδευση λήψης όρθιας θέσης κάτι που είναι απαραίτητη προυπόθεση για να προχωρήσει ο ασθενής στην βάδιση.
Mat activities
Πρόκειται για σύνολο δραστηριοτήτων που προωθείται απο τη σχολή της P.N.F. Η λογική είναι πως μέσα στο ασφαλές περιβάλλον των στρωμάτων, ο ασθενής δεν φοβάται να πέσει και είναι πιο εύκολο να μάθει κάποιες δραστηριότητες που τμηματικά και μετέπειτα ολιστικά τον εκπαιδεύουν σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Ιδανικό για όλα τα νευρολογικά περιστατικά.
Ολική δόνηση σώματος (whole body vibration)
Άλλο ένα φανταστικό εργαλείο στο τομέα της νευρολογικής αποκατάστασης με έμφαση στην βελτίωση της ισορροπίας.. Προσοχή εδώ, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένες συχνότητες και εντάσεις που κάνουμε σε συγκεκριμένα νευρολογικά περιστατικά. Πρόκειται για θεραπευτικό εργαλείο που στηρίζεται βιβλιογραφικά (πηγή εδώ), αρκεί να βρίσκεται ο κατάλληλα ενημερωμένος ειδικός για τη σωστή εκπαίδευση του ασθενή.


Ποδήλατο
Χρησιμοποιείται κυρίως για ενδυνάμωση των κάτω άκρων και η χρήση δεν περιορίζεται μόνο σε νευρολογικά περιστατικά.
Cueing
Είναι άλλη μια καινότομα προσέγγιση ειδικά σχεδιασμένη για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον με μεγάλη υποστήριξη απο την έρευνα σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας της βάδισης (πηγή εδώ και εδώ). Πέραν των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον, υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με εγκεφαλικό σ'αυτό το τομέα. Περάστε για να μάθετε τις καινοτομίες!
Επανεκπαίδευση βάδισης με λειτουργικό ηλεκτρικό διεγέρτη (F.E.S.)
Η έρευνα βρίθει με μελέτες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου (αναφορικά μια πηγή εδώ). Ο λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός FES πρόκειται για τεχνολογία στην οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές ώσεις για τη διέγερση των νεύρων και μέσω αυτών των μυών, με σκοπό τη θεραπεία, τη λειτουργική αποκατάσταση και τη διατήρηση της τροφικότητας των ιστών.Με την βοήθεια της τεχνολογίας F.E.S. επιτυγχάνουμε με φυσιολογικό τρόπο τη βάδιση χωρίς την βοήθεια νάρθηκα και ταυτόχρονα τη θεραπεία και την αποκατάσταση με την εκπαίδευση του εγκεφάλου στο σωστό πρότυπο βάδισης. Πως γίνεται αυτό; Η τεχνολογία F.E.S, με την βοήθεια μιας κεντρικής κονσόλας μπορεί να προγραμματίσει τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για τις ανάγκες του κάθε ασθενή ανάλογα με τα προβλήματα του, και να διεγείρει νεύρα ή μυς ώστε να πετύχει συσπάσεις των μυών την στιγμή που τις χρειαζόμαστε στον κύκλο της βάδισης. Η τεχνική λειτουργικού ηλεκτρικού ερεθισμού F.E.S. είναι μη επεμβατική, δεν έχει παρενέργειες, δεν έχει επιπλοκές και επιτυγχάνει με φυσιολογικό τρόπο την βάδιση. Πιο αναλυτικά μπορείται να ενημερωθείτε πατώντας εδώ.
Βάσει έρευνας, η σωστή χρήση αυτής τεχνολογίας γίνεται όταν ο ασθενής τη χρησιμοποιεί πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα. Όταν ο ασθενής πάει για περίπατο ή στα ψώνια ή άλλού, το φέρει μαζί του. Στο αντίστοιχο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, το αντίστοιχο ταμείο δικαιολογεί και χορηγεί δωρέαν τις συσκευές αυτές στους ασθενείς. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας παρέχουμε εμείς προσωπικά ένα απο τα καλύτερα μοντέλα που κυκλοφορούν διεθνώς, το XFT-2001D G3 Foot Drop System (περισσότερες πληροφορίες εδώ) στη καλύτερη τιμή της αγοράς. Ταυτόχρονα, παρέχεται και η εκπαίδευση σχετικά τον τρόπο χρήσης της συσκευής στα πλαίσια της βάδισης. Παρακαλώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως, όσον αφορά τους νευρολογικούς ασθενείς, μπορείτε - εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση - να κλείσετε ραντεβού για να δείτε απο κοντά τον εξοπλισμό και να ενημερωθείτε για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας "Physio δρῶ"

Φυσικοθεραπευτήριο ''Physio δρῶ'' Αθανασιάδης Δημήτρης
Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ
Τηλ. επικοινωνίας: 6973252265, 2511 104148
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 8Β, Καβάλα

About Δημήτρης Αθανασιάδης

Here you can share some biographical information next to your profile photo. Let your readers know your interests and accomplishments.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα , δουλευω αρκετά χρόνια με τις ασκήσεις Εγκοσκ για διάφορους μυοσκελετικούς πόνους με πολυ καλά αποτελέσματα ,έχω κολήσεις όμως στις ασκήσεις για τον ώμο , στις οποίες ο Έγκοσκ δείνει 3 εναλακτικές σειρές ασκήσεων ανάλογα με κάποια χαρακτηριστικά . Πού θα μπορουσα να βρω βοήθεια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρετε,
      Οι ασκήσεις Εγκοσκ έχουν όντως πολύ καλή αποτελεσματικότητα. Καμία άσκηση, όμως, δεν είναι πανάκια. Το σωστό, κατ’εμέ, είναι να δίνεται ένας συνδυασμός ασκήσεων, βασισμένο πάντα στην αξιολόγηση που πρέπει να γίνεται για να εντοπιστεί το που ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οπότε, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε στον φυσιοθεραπευτή σας για περισσότερη βοήθεια πάνω σ’αυτό.

      Διαγραφή