Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 Ιουνίου 01, 2023

Θεραπείες που παρέχονται σε ορθοπεδικά περιστατικά.

Στα μυοσκελετικά περιστατικά ακολουθείται το πιο σύγχρονο μοντέλο αποκατάστασης για τον πόνο, αυτό της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Εν συντομία, η λογική του μοντέλου στηρίζεται στο ό,τι ο πόνος έχει πολυπαραγοντική αιτιολόγιση και στα πλαίσα αυτού, χρήζει μιας πολύπλευρης ολιστικής αντιμετώπισης. Η έρευνα επι τούτου, βρίθει και έχει φανεί πως είναι το πιο αποτελεσματικό, ειδικά για τον μακροχρόνιο επίμονο πόνο. Η θεωρία έχει να κάνει με το μοντέλο του neuromatrix που πρωτοεγκαθιδρύθηκε απο τον πατέρα της θεραπείας του πόνου τον δόκτωρ Melzack το 2001 και απο τότε έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό απο ερευνητές όπως ο O'Sullivan, ο Cormack, o Dankaerts και o Fersum. Δεν θα αναλύσουμε εδώ το μοντέλο γιατί έχει πολύ θεωρία, απλά αναφέρεται με σκοπό να καταλάβει ο αναγνώστης πως η θεραπεία δεν είναι μηχανική παρά μόνο σε ελάχιστο βαθμό.

Θα πρέπει ακόμα να αναφερθεί πως ο ασθενής όταν έρχεται για θεραπεία, κατόπιν λεπτομερούς ιστορικού και αξιολογίσεως, περνάει στη φάση της θεραπείας με εξατομικευμένο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής του κάθε ανθρώπου.

Πέραν αυτού, το εργαστήριο διαθέτει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως ηλεκτροθεραπείες, διαθερμίες, υπέρηχους, λέιζερ κ.α. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται θεραπευτικές τεχνικές και πρωτόκολλα που βασίζονται στη χρήση θεραπευτικών ασκήσεων (αναλυτικά σχετικά με θεραπευτική άσκηση διαβάστε σχετικό δικό μου άρθρο εδώ), κινησιοθεραπείας, κατάλληλων χειρισμών manual και χειρομάλαξης.

Tecar
Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος η οποία μέσω της μεταφοράς ενέργειας χωρίς ακτινοβολία, είναι σε θέση να διεγείρει και να επιταχύνει τη φυσική διαδικασία αναγέννησης και επούλωσης των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη, επιταχύνοντας έτσι την αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ).

Μαγνητικός διεγέρτης

Ο Μαγνητικός Διεγέρτης χρησιμοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να μειώσει τον πόνο, και να ενδυνάμωσει τους μύες βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται για τους πόνους στην πλάτη, την αρθρίτιδα, τις φλεγμονές, τις ασθένειες των αρθρώσεων, τα κατάγματα, τις πληγές κ.α.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργοποίηση της βιολογικής επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής καθοδήγησης σε επίπεδο κυττάρων και ιστών μπορεί να προωθήσει την ταχεία ανάπτυξη των ινοβλαστών και του κολλαγόνου. Ταυτόχρονα, αυξάνει την αγγειογένεση και τον σχηματισμό κολλαγόνου και προάγει την επούλωση πληγών.

Επιταχύνει την εξάλειψη του οιδήματος, αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος και κάνει τα κατεστραμμένα κύτταρα να ανακάμπτουν ταχύτερα

Χάρη στη μεγάλη συχνότητα (έως 3000 Hz) μπορεί να φτάσει έως 18 cm βάθος διείσδυσης.

Ενδείκνυται για (αναφέρονται ενδεικτικά):

- Οσφυαλγία
- Δισκοπάθειες
- Τενοντίτιδες
- Αρθρίτιδες
- Νευροπάθειες
- Οστικά οιδήματα
- Κατάγματα
- Παγωμένο ώμο
- Άκανθα πτέρνας

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το μαγνητικό διεγέρτη κάνοντας κλικ εδώ.


Κρουστικός υπέρηχος

  Η χρήση κρουστικού υπερήχου κερδίζει συνεχώς έδαφος στις περισσότερες των περιπτώσεων αποφεύγοντας κατ`αυτόν τον τρόπο ο ασθενής ένα πιθανό χειρουργείο και διασφαλίζοντας το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 Τα κρουστικά κύματα (shock waves) ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτο-επούλωσης του οργανισμού αυξάνοντας την αιμάτωση και το μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής. Διαλύουν τις επασβεστώσεις του τένοντα, διεγείρουν την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων του ιστού, αυξάνουν την αντοχή του σε μηχανικό φορτίο και αποφορτίζουν τη φλεγμαίνουσα περιοχή. Τα κρουστικά κύματα επηρεάζουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης με αποτέλεσμα οι αισθητήρες του πόνου να μην παράγουν πλέον σήματα πόνου. Επίσης, εξαιτίας της έκλυσης ενδορφινών, μειώνεται η τοπική ευαισθησία στον πόνο, ανακουφίζοντας άμεσα τον ασθενή (δείτε περισσότερα εδώ).

Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται:
-Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου (calcified tendinitis)
-Επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow)
-Πελματιαία απονευρωσίτιδα και άκανθα πτέρνας (plantar fasciitis, heel spur)
-Μυοπεριτονιακός πόνος και δυσλειτουργία (Myofascial Pain Syndrome)
-Θεραπεία των σημείων πυροδότησης του πόνου (Trigger points).
-Επώδυνος ώμος με συνοδό, μερική ρήξη υπερακανθίου μυός, ορογονοθυλακίτιδα, σύνδρομο πρόσκρουσης, τενοντίτιδα πετάλου στροφέων, παγωμένος ώμος (frozen Soulder)
-Τροχαντηρίτιδα ισχίου με σύνδρομο λαγονοκνημιαίας
-Περιοστίτιδα κνήμης (Shin splint)
-Επώδυνο γόνατο του άλτη με συνοδό τενοντίτιδα επιγονατιδικού (Jumber`s Knee)
-Τενοντιτιδα αχιλλείου (Achilles tentinopathy)

Δομική Οστεοπαθητική και Ήπια Xειροπρακτική της Σουηδικής μεθόδου Άκερμαν (απο το κολλέγιο Ackermann)

Η Χειροπρακτική των αρθρώσεων είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και 2.000 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία και την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη.
Σήμερα εξακολουθεί να είναι η μέθοδος που επιλέγεται για την ανακούφιση και την επούλωση των δυσλειτουργιών των αρθρώσεων των άκρων, π.χ. οσφυαλγία, ισχιαλγία, ημικρανίες, σύνδρομο ώμου - βραχίονα, πονοκεφάλους και άλλα. Μετά από μια ακριβή διάγνωση, ο πόνος που δημιουργεί μπλοκαρίσματα μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί με τη χρήση συγκεκριμένων ήπιων τεχνικών. Έτσι, ο φυσικός μηχανισμός αυτό-ίασης στο σώμα τίθεται σε λειτουργία ξανά.
Το Κολέγιο Ackermann ιδρύθηκε το 1974 από τον Dr. WP Ackermann, DC, DN, HP, στη Στοκχόλμη. Η Μέθοδος Χειροπρακτικής του Dr. Ackermann έχει δοκιμαστεί για περίπου 40 χρόνια μέσα από τη διδακτική εμπειρία και την εφαρμογή της σε χιλιάδες ασθενείς. Περισσότεροι από 5000 θεραπευτές εφαρμόζουν τη μέθοδο σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, τη διεύθυνση του Κολεγίου Ackermann έχει αναλάβει ο γιος του και Αναπληρωτής Καθηγητής Dr. Paul W. Ackermann, ερευνητής άλγους.

Η Σουηδική χειροπρακτική μέθοδος του Ackermann παρέχεται σε αποκλειστικότητα στο νομό Καβάλας απο το Φυσικοθεραπευτήριο ''Physio δρῶ''! Για πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο, μπορείτε να πατήσετε εδώ, εδώ και εδώ.


                                Î‘ποτέλεσμα εικόνας για The Mulligan Concept
The Mulligan Concept - Manual Therapy

Η Μέθοδος

Τα τελευταία χρόνια η θεραπευτική προσέγγιση του Brian Mulligan του συνδυασμού δηλαδή κινητοποιήσεων με ενεργητικές κινήσεις, έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των manual θεραπευτών. Αυτές οι τεχνικές αναπτύχθηκαν από τον Mulligan στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 70. Στην αρχή τις χρησιμοποίησε στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αλλά αργότερα τις βρήκε εξίσου αποτελεσματικές και στην θεραπεία άλλων περιοχών της Σ.Σ. ενώ σχετικά πρόσφατα άρχισε να τις εφαρμόζει και στην θεραπεία των περιφερικών αρθρώσεων.

Οι Τεχνικές

Στη Σ.Σ., οι τεχνικές εκτελούνται σε θέσεις φόρτισης του σώματος (καθιστή) με την κατεύθυνση της κινητοποίησης κατά μήκος του επιπέδου θεραπείας των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (Mulligan,1992). Οι παθητικές κινητοποιήσεις με ταλάντωση ονομάζονται Nags, ως ένα αρκτικόλεξο για τις φυσικές αποφυσιακές ολισθήσεις. Περιγράφονται από τον Mulligan (1992) για την θεραπεία της αυχενικής και της ανώτερης θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η άλλη θεραπεία για την ΣΣ που αναπτύχθηκε από τον Mulligan (1992) είναι η εφαρμογή μιας διατηρούμενης κινητοποίησης κατά μήκος του επιπέδου θεραπείας του facet, ενώ ο ασθενής εκτελεί ενεργητικά τη χωρίς πόνο φυσιολογική κίνηση. Η υπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή τους έχει να κάνει με την διευκόλυνση των ολισθήσεων των επικουρικών κινήσεων των αρθρώσεων. Αυτές οι τεχνικές ονομάζονται Snags, ένα αρκτικόλεξο για τη διατηρούμενη φυσιολογική αποφυσιακή ολίσθηση.ΤαSnagging και Νagging είναι όροι που συχνά χρησιμοποιούνται από τους θεραπευτές όταν εφαρμόζουν τις παραπάνω τεχνικές.
« Οι κινητοποιήσεις με κίνηση »(MWM) που εφαρμόζονται στις περιφερικές αρθρώσεις είναι μία σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη (Mulligan 1992,1993). Η διατηρούμενη κινητοποίηση εφαρμόζεται σε γωνία κάθετη ή παράλληλη με την περιορισμένη επώδυνη κίνηση.

Οι Προυποθέσεις

Αυτή η κίνηση εκτελείται ενεργητικά από τον ασθενή με στόχο την ανώδυνη κίνηση. Η γνώσεις των φυσιοθεραπευτών σχετικά με την βιομηχανική, την ανατομία και τις κινήσεις του μυοσκελετικού συστήματος πρέπει να αναπτύσσεται συνεχώς. Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου έγκειται στο ότι ερμηνεύει την κίνηση μέσω της ανάλυσης του προβλήματος παρά του ότι καθοδηγείται απόθεραπείες «συνταγής». Στην κλινική πρακτική αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές.
                                      
Αποτέλεσμα εικόνας για myofascial college of utah
Myofascial release 

Το myofascial release (στα ελληνικά, κινητοποίηση περιτονίας) είναι μια τεχνική μέσω της οποίας ο θεραπευτής κινητοποιεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, την περιτονία, με σκοπό την μείωση του πόνου, την αύξηση του εύρους κίνσης, την επαναφορά του σωστού νευρομυικού προτύπου, καθώς και την προ- και απο- θεραπεία των αθλητών.

Παρακαλώ, μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ αναλυτικό και εμπεριστατομένο άρθρο μου σχετικά με τη τεχνική πατώντας εδώ.

                                     
Λεμφικό ντρέιναζ (manual lemphatic drainage)

Πρόκειται για μια τεχνική που χρισημοποιείται για παροχέτευση των άκρων, μετά απο χειρουργείο ή άλλες παθήσεις. Αναλύεται περισσότερο σε άλλο άρθρο του ιστότοπου, το οποίο για να δείτε πρέπει να πατήσετε εδώ.
Αποτέλεσμα εικόνας για david simons academy

Τεχνική ξηράς βελόνας - Dry Needling - Ηλεκτροβελονισμός

Η τεχνική της ξηράς βελόνας δεν είναι βελονισμός. Στην τεχνική αυτή μία αποστειρωμένη νηματοειδής βελόνα, παρόμοια με αυτή του κλασικού βελονισμού, εισάγεται στην περιοχή του πόνου και βελτιώνει τοπικά την κυκλοφορία ενώ ταυτόχρονα διακόπτει το αίσθημα του πόνου διεγείροντας μία έντονη σύσπαση που οδηγεί στην απελευθέρωση του επώδυνου σημείου. Αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες τεχνικές στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Μυοπεριτοναϊκού Πόνου. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στις περιπτώσεις όπου ενδείκνυται και ιδιαίτερα στους αθλητές. Ειδικά ο ηλεκτροβελονισμός έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα και, για τα συμβεβλημένα εργαστήρια φυσικοθεραπείας της Καβάλας, προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο Φυσικοθεραπευτήριο Physio δρῶ!



Η εισαγωγή της βελόνας δια μέσου του δέρματος συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή. Μπορεί παρόλα αυτά κάποιες φορές να συνοδεύεται με αίσθημα καύσου. Όταν η βελόνα έρθει σε επαφή με το trigger point προκαλείται μία πολύ μικρή, τοπική μυϊκή σύσπαση η οποία σύμφωνα με κάποιους ασθενείς είναι επώδυνη ενώ στους περισσότερους συνδυάζεται με αίσθημα ανακούφισης.
Η τεχνική είναι εξαιρετικά ασφαλής εάν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο κλινικό. Προηγείται λήψη ιατρικού ιστορικού προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές αντενδείξεις στην εφαρμογή της.

Αποτέλεσμα εικόνας για iastm
                                     
IASTM - Κινητοποίηση μαλακών ιστών μέσω εργαλείων

  Oι τεχνικές μάλαξης-κινητοποίησης μέσω ειδικών εργαλείων από ανωξείδωτο ατσάλι είναι μια μορφή εξειδικευμένης κινητοποίησης των μαλακών μορίων. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές αυτού του εξοπλισμού από διάφορες εταιρείες παραγωγής (myobar, fibroblaster, K-tools, Ηawk Grips,Smart tools, Zuka tools, Graston Technique). Αυτές οι τεχνικές μαλακών μορίων γίνονται με χρήση ειδικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει τη χρήση ειδικων εργαλείων που είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο (με κοίλα και κυρτά τμήματα) ώστε να προσαρμόζονται στους διάφορους ιστούς, τα σχήματα και τις καμπύλες του σώματος.

Μέσω της ΙΑSTM ο θεραπευτής μπορεί α) να μειώσει την εναπόθεση ουλώδους ιστού μετά από μια κάκωση, β) να μειώσει την σκληρότητα των ήδη διαμορφωμένων εναποθέσεων συνδετικού ιστού και γ) να διευκολύνει την επούλωση των χρόνιων κακώσεων υπέρχρησης με την πρόκληση ελεγχόμενου μικροτραυματισμού και ευθύγραμμης επανασυγκόλησης των ιστών.
Η θεραπεία με ΙΑSTM επίσης οδηγεί σε μεταβολή της μικροαγγειακής μορφολογίας και υπεραιμία και σε αυξημένη ινοβλαστική επιστράτευση και ενεργοποίηση, μια προσαρμογή που οδηγεί στην αναγέννηση και αποκατάσταση του τραυματισμένου κολλαγόνου. Οι παραπάνω προσαρμογές έχουν υποστηριχθεί από έρευνες σε ζώα και σε μελέτες ατομικής περιπτώσεις σε ανθρώπους.

Συνοπτικά, μέσω της IASTM, ο θεραπευτής μπορεί να:

  • να προσεγγίσει θεραπευτικά περιοχές δυσπρόσιτες για τα ανθρώπινα δάκτυλα
  • να επέμβει δυναμικά σε σκληρούς ιστούς
  • να αποκαταστήσει το εύρος τροχιάς των αρθρώσεων σε ελάχιστες θεραπευτικές συνεδρίες
  • να επιταχύνει την ιστική επούλωση μέσω ενεργοποίησης των ινοβλαστών
  • να θεραπεύσει αποτελεσματικά την πλειοψηφία των μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων και παθολογιών
  • να εφαρμόσει λειτουργικές τεχνικές αποκατάστασης
  • να εφαρμόσει συνδυαστικές τεχνικές (IASTM και κινησιοθεραπεία)
    
                          
Κinesiotaping - Σταθερό Taping

H τεχνική της κινησιοεπίδεσης με ελαστική ταινία όπως και η ίδια η ταινία εφευρέθηκαν από τον Ιάπωνα Χειροπράκτη Dr.Kenzo Kase το 1973. Ο Dr.Kase έψαχνε μία μέθοδο η οποία θα βοηθούσε στην ταχύτερη επούλωση των ιστών και θα υποστήριζε το σώμα χωρίς τον περιορισμό που είχαν οι ως τότε αθλητικές ταινίες. Η ελαστική κινησιοταινία πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και έκτοτε έχει “κατακτήσει” τον κόσμο της αποκατάστασης αλλά και της άθλησης. Για να δείτε ένα αναλυτικό δικό μου άρθρο σχετικά, πατήστε εδώ.

Οι επιδράσεις της ταινίας είναι οι εξής :

α) Ομαλοποιεί την μυϊκή λειτουργία βελτιώνοντας την νευρομυϊκή επικοινωνία.
β) Βελτιώνει τη ροή του αίματος, της λέμφου και των ενδοκυτταρικών υγρών. Αυτό επιτυγχάνεται με τις χαρακτηριστικές πτυχές που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή της ταινίας.
γ) Μειώνει τον πόνο, μέσω της αντίδρασης του δέρματος και του ερεθισμού των υποδοχέων του.
δ) Επανορθώνει δυσλειτουργίες των αρθρώσεων και βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας.
Σχετική εικόνα

Kinetic Flossing

Η τεχνική Kinetic-Flossing είναι μια τεχνική μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης που παρέχεται μέσω ισχαιμικής περίδεσης με ελαστικούς ιμάντες για ανακούφιση απο μυοσκελετικό πόνο και αύξηση εύρους κίνησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις της τεχνικής μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ κάποια βίντεο εφαρμογής της τεχνικής μπορείτε να δείτε εδώ.

Ειδικότερα έχει εφαρμογές σε :

  • Τενοντοπάθειες ωμικής ζώνης
  • Επικονδυλίτιδες αγκώνα
  • Τενοντοπάθειες άκρας χείρας
  • Τενοντοπάθειες αχίλλειου
  • Τενοντοπάθεια χηνείου ποδός
  • Σύνδρομο προστριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας
  • Τενοντοπάθειες γόνατος
  • Τενοντοπάθειες άκρου ποδός
  • Μυϊκές κακώσεις-θλάσεις
  • Συνδεσμικές κακώσεις
  • Ελλείμματα ελαστικότητας και παθολογικές καταστάσεις μειωμένου εύρους τροχιάς
  • Μυϊκούς σπασμούς και σημεία πυροδότησης πόνου
  • Ορογονοθυλακίτιδες ώμου και ποδοκνημικής
  • Λειτουργική επανεκπαίδευση λανθασμένων προτύπων κίνησης

Μέσω του Kinetic Flossing ο θεραπευτής είναι ικανός να :

  • Μειώσει τον πόνο
  • Μειώσει μυϊκό τόνο και σπασμό
  • Αποκαταστήσει άμεσα το εύρος τροχιάς των αρθρώσεων
  • Προάγει και να επιταχύνει την επούλωση
  • Να περιορίσει οιδηματώδεις καταστάσεις
  • Επέμβει δυναμικά σε σκληρούς ιστούς
  • Κινητοποιήσει οιδήματα-αιματώματα
  • Βελτιώσει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία
  • Εφαρμόσει λειτουργικές τεχνικές αποκατάστασης
  • Εφαρμόσει συνδυαστικές τεχνικές
  • Επανεκπαιδεύσει λειτουργικά κινητικά πατέντα
  • Επέμβει διορθωτικά στην κίνηση ανατομικών δομών
  • Επιταχύνει την επούλωση μέσω της αύξησης μεταβολισμού και απομάκρυνσης των μυϊκών αποβλήτων
Φυσικοθεραπευτήριο ''Physio δρῶ'' Αθανασιάδης Δημήτρης
Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ, Στρατό Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας, Ασφαλισμένους Τ.Υ.Π.Ε.Τ. και Τράπεζας της Ελλάδος.
Τηλ. επικοινωνίας: 6973252265, 2511 104148
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 8Β, Καβάλα

About Δημήτρης Αθανασιάδης

Here you can share some biographical information next to your profile photo. Let your readers know your interests and accomplishments.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου